top of page
Ara

EMDR Nedir?

  • Yazarın fotoğrafı: Guzin Erkoc
    Guzin Erkoc
  • 19 Eki 2020
  • 3 dakikada okunur

EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme), insanların rahatsız edici yaşam deneyimleri sonucu ortaya çıkan belirtilerden ve duygusal sıkıntılardan iyileşmesine yardımcı olan, bilimsel bir yöntemdir.

Beynin bilgi işleme sistemi ruh sağlığını doğrudan etkiler. Bu sistem rahatsız edici bir olayın etkisiyle engellenir ya da dengesi bozulursa, duygusal yara oluşur ve yoğun acıya neden olabilir. Ancak bu blok kaldırıldıktan sonra iyileşme devam edebilir. EMDR terapi uygulayıcıları, danışanların doğal iyileşme süreçlerini etkinleştirmelerine yardımcı olurlar.

EMDR sekiz aşamalı bir terapidir. Sürecin belli aşamalarında göz hareketleri (veya diğer çift yönlü uyarımlar) kullanılır. EMDR uygulayıcısı, önce hangi hafızayı hedef alacağını belirler. Sonra, danışandan bu olayın veya düşüncenin farklı yönlerini akılda tutmasını ve danışanın görüş alanında eli ileri geri hareket ederken takip etmesini ister. Bu olurken içsel çağrışımlar ortaya çıkar ve danışan hafızasındaki rahatsız edici unsurları işlemeye başlar. Başarılı EMDR terapisinde acı veren olayların anlamı ve duygusal düzeyi dönüşme uğrar. Örneğin, bir tecavüz kurbanı, korku ve kendinden tiksinme duygusundan, “Hayatta kaldım ve güçlüyüm” inancına geçer.

Danışanlar durumları hakkında içgörü kazanır, duygusal sıkıntılar giderilir ve davranışlarını değiştirmeye başlarlar. Danışmanlık süresi, travma sayısına ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu’nun başlangıç ​​yaşına bağlıdır.

EMDR Aşamaları Nelerdir?

EMDR terapisi, tedavi etkilerini en üst düzeye çıkarmak için farklı unsurları birleştirir. Bu terapi, üç zaman dilimine dikkat edilmesini içerir: geçmiş, şimdiki ve gelecek zaman. Geçmişteki rahatsız edici anılara ve ilgili olayları işlemenin yanı sıra, sıkıntıya neden olan mevcut durumlara ve gelecekteki olumlu eylemler için gerekli olan beceri ve tutumları geliştirmeye önem verilir. EMDR terapisiyle bu unsurlar, sekiz aşamalı bir tedavi yaklaşımı kullanılarak ele alınır.

1.Aşama: Terapist, danışanın hazır olup olmadığını değerlendirir ve bir terapi planı geliştirir. Danışman ve terapist, EMDR işlemesi için olası hedefleri belirlerler. Bunlar, duygusal sıkıntıya neden olan üzücü anıları ve mevcut durumları içerir. Diğer hedefler geçmişte yaşanan ilgili olayları içerebilir. Gelecekteki durumlarda danışan tarafından ihtiyaç duyulacak belirli becerilerin ve davranışların geliştirilmesine de vurgu yapılır.

2. Aşama: Terapist, danışana seanslar sırasında ve arasında kullanabileceği çeşitli imgeleme ve stres azaltma tekniklerini öğretir.

3-6.aşamalar: EMDR prosedürleri kullanılarak bir hedef belirlenir ve işlenir. Bunlar danışanın işleyeceği anıyla ilgili şu unsurları tanımlamasını içerir: 1. En rahatsız eden anın görsel ifadesi 2. Kendine dair olumsuz bir inanç 3. İlgili duygular

4. Beden duyumları

Ayrıca danışan, olumlu bir inanç belirler. Terapist, danışanın olumlu inancı ve olumsuz duyguların yoğunluğunu değerlendirmesine yardımcı olur. Bundan sonra danışana görüntüye, olumsuz düşünceye ve beden duyumlarına odaklanırken aynı anda çift yönlü uyarım setlerini kullanması söylenir. Bu setler göz hareketlerini, dokunuşlar veya sesleri içerebilir. Bu setlerin tipi ve uzunluğu danışandan danışana farklılık gösterebilir. Bu noktada danışana, kendiliğinden olan her şeyi fark etmesi talimatı verilir.

Her uyarım setinden sonra, terapist danışana aklına gelen düşünce, duygu, görüntü, anı veya duyumun ne olduğunu fark etmesini söyler. Bu setler, seans boyunca birçok kez gerçekleşir. Danışan ilerlemekte güçlük çekerse, terapist danışanın yoluna devam etmesine yardımcı olmak için belli prosedürler izler.

Danışan, hedeflenen anı ile ilgili herhangi bir sıkıntı bildirmediğinde, seansın başında belirlenen olumlu inancı düşünmesi istenir. Bu noktada danışan gerekirse olumlu inancı değiştirebilir. Tekrarlanan setlerle, danışanın zihninin bu olumlu inancı benimsemesine yardımcı olunur.

7. Aşama: Yedinci aşamada, kapanışta, terapist danışandan bir sonraki seansa kadar günlük tutmasını ister. Günlük, ortaya çıkabilecek tüm ilgili unsurları içerir. Aynı zamanda danışandan, ikinci aşamada öğrenip seans esnasında uyguladığı baş etme yöntemlerini uygulaması istenir.

8. Aşama: Bir sonraki seans, sekizinci aşamayla başlar. Burada, şimdiye kadar kaydedilen ilerleme incelenir. Sonrasın da, hedeflenen anı işlemesinin hangi aşamasında kalınmışsa, oradan işlemeye devam edilir. Anı işlemesi tamamlanmışsa, işlenecek olan bir başka anıya geçilir.

 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör
Psikolojik Danışmanlık Nedir?

Hepimiz yaşamın gereği olarak sürekli değişen ve gelişen roller üstleniriz. Zaman zaman üstlendiğimiz roller, çevresel koşullar ve içsel...

 
 

Comments


bottom of page